Ervaringen van klanten over Droogbouw Vloerverwarming

Zelf een droogbouw vloerverwarming aanleggen: Jan van den Bremer deed het
Mogelijk herken je de situatie, een houten vloer is na 20 jaar gebruik beschadigd of vraagt sowieso om onderhoud. Er moet geschuurd en opnieuw geolied of gelakt worden. Voor mij was dit een overweging om de daarvoor benodigde inspanning en kosten te benutten voor vervanging van het bestaande  LTV convector systeem. De convectoren hebben zeven jaar goed gefunctioneerd, maar toch is een droog systeem vloerverwarming een aantrekkelijk(er) alternatief.

Mijn argumenten: meer comfort, meer buffer voor de warmtepomp, geen ruimte innemende convectoren of radiatoren meer en afscheid nemen van het geruis van de zogenaamde boosters.

We zien in de praktijk dat houten vloeren (balken en vloerdelen) in jaren dertig/vijftig huizen vaak worden gesloopt om een vloerverwarming te kunnen aanleggen. De kruipruimte wordt dan zo nodig verder uitgegraven en vervolgens weer volgestort met schuimbeton of er wordt een zogenaamde broodjesvloer toegepast. De vloerverwarming wordt dan in de dekvloer gestort of gefreesd. Dat levert uiteindelijk een mooie en warme vloer op.

In mijn ogen is er toch sprake van veel materiaal vernietiging en vraagt dit ook om weer veel nieuwe materialen (CO2) in huis te halen. Mede afhankelijk van de situatie kan een droog systeem een meer duurzame oplossing bieden. Zo gezegd, zo gedaan.

Natuurlijk nog wel even uitleggen wat een droog systeem vloerverwarming is.
Ook in een droog systeem is het door de warmtepomp of cv-ketel verwarmde/gekoelde water door de slangen de drager van de energie. Echter deze slangen liggen dan niet in een beton- of cementbed maar in plaats daarvan in platen van kunststof of een ander isolatiemateriaal. Wat mij betreft zijn er veel plussen voor een droog systeem te noemen. De belangrijkste heb ik eerder onder argumenten genoemd. Ook wil ik noemen, ik weet er als “ex-warmtescanner” alles van, dat de IR-camera in de winter buiten om het huis een warmte-krans laat zien. Een nat systeem vloerverwarming ‘lekt’ via drempels, fundering en muur veel warmte. Een goed aangelegd droogsysteem heeft nauwelijk koudebruggen. Last but not least, een droog systeem reageert, in vergelijking met een nat systeem, veel sneller op een wisselende warmtevraag. De te verwarmen massa is immers veel kleiner.

Ik heb nu twee keer een systeem van Heatnet toegepast. Duidelijker uitleggen wat dit behelst dan op hun website kan ik niet. 

Hoe ik, in meer detail, te werk ben gegaan wil ik voor geïnteresseerden graag persoonlijk toelichten. Op de Heatnet site vind je filmpjes over de werkwijze en een zogenaamd legplan wordt bij een order meegeleverd.

Op de foto’s zie je de gelaagdheid, 1) NEO20 verwarmingspanelen met een toplaag van aluminium direct op de originele houten vloer, 2) slang uitrollen, 3) ‘Strongboard’ panelen voor versterking en warmte geleiding verlijmen,  4) laminaat of pvc leggen als afwerking.

Een beetje klusser kan dit uitvoeren, het aansluiten van de verdeler heb ik door een installateur laten doen.

BRON: https://www.mijngroenehuis.nu/

Heeft u ook goede ervaringen met onze droogbouw vloerverwarming?

Laat het ons weten via info@heatnet.nl

image_pdfimage_print